LAG "Zeleni bregi"
V.Nazora 56, 49247 Zlatar Bistrica

> Početna > Novosti

Novosti

27.10.2022

Uspješno realizirana konferencija „Poljoprivreda i ruralni razvoj Zagorja- strategije, inovacija i održivost“

U utorak, 25. listopada 2022. godine u Poslovno-tehnološkom inkubatoru u Krapini održana je  konferencija "Poljoprivreda i ruralni razvoj Zagorja - strategije, inovacije i održivost" za razdoblje 2023.-2027. godine  koju je organizirao LAG „Zeleni bregi“ u suradnji ZIP Portala i SL Krapina Konzaltinga pod  pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede te suorganizaciji Krapinsko – zagorske županije, Zagrebačke županije i Grada Krapine.

Konferencija je okupila velik broj sudionika, predstavnike OPG-ova i malih poljoprivrednih gospodarstva, predstavnike LAG-ova, gradonačelnice i gradonačelnike, načelnice i načelnike, predstavnike institucija, kao i brojne uvažene gosti predstavnike Ministarstva poljoprivrede, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Grada Krapine, Obrtničke komore KZŽ, Uprave HAMAG BICRO-a, Hrvatske poljoprivredne komore, Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora koji su neminovni partner u tim područjima uz izložbe poljoprivredne mehanizacije i slično.

Konferencija je bila namijenjena općinama i gradovima, članovima Skupštine LAG-a, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, samo opskrbnim poljoprivrednim gospodarstvima, malim i srednjim obrtima odnosno budućim korisnicima natječaja na svim razinama kako bi što kvalitetnije bili zajedno informirani o novim financijskim mogućnostima iz nove omotnice koja nas očekuje u narednom novom razdoblju 2023.-2027. godine, te se što kvalitetnije pripremili za korištenje financijskih sredstva EU u idućem razdoblju.

Predsjednik LAG – a „Zeleni bregi“ Žarko Miholić istaknuo je da su lokalne akcijske grupe nevladine nepolitičke udruge koje daju značajan doprinos ruralnom razvoju područja kojeg pokrivaju. Naglasio je kako je LAG „Zeleni bregi“ u fazi izrade lokalne razvojne strategije za razdoblje 2023. – 2027. i upravo ova konferencija treba dati jedan značajan odgovor na koji način i kako gledati na poljoprivrednu politiku u narednom periodu. U proteklom razdoblju financijske omotnice 2017. – 2021. godine i u ovom prijelaznom razdoblju 2022. godine LAG je ukupno aplicirao oko 2,5 milijuna eura , odnosno preko 20 milijuna kuna, a 60 posto bilo je neposredno ugrađeno u obiteljska poljoprivredna gospodarstva i male obrte.

 

Ministrica Vučković, koja je u Krapinu stigla u prisustvu državnog tajnika Zdravka Tušeka istaknula je kako će zaključci s ovo konferencije pomoći ostvarenju strateških ciljeva i još bolje odgovoriti na izazove koji su pred cijelom hrvatskim ruralnim prostorom istaknuvši značaj lokalnih akcijskih grupa za hrvatsko selo i razvoj pametnih hrvatskih sela.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković naglasila je da je putem Programa ruralnog razvoja do sada na području Krapinsko – zagorske županije ugovoreno projekata ili dobiveno u vrijednosti od gotovo 630 milijuna kuna pri čemu je do današnjeg dana isplaćeno više od 485 milijuna kuna.

Među brojnim uvaženim gostima bila je i Marijana Petir,  predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora koja se osvrnula na podatke zadnjeg popisa stanovništva prema kojima je gotovo 200 sela ostalo bez stanovnika i 700 je pred izumiranjem te je tako komunikacija kroz LAG-ove, kroz poduzetničke inkubatore, kroz lokalnu razinu odozdo prema gore dragocjena jer najbolje možemo od samih korisnika dobiti informaciju kako korigirati naše strateške dugoročne planove, kako ih usmjeriti da bi oni dali dodanu vrijednost kako bi ljudi ostali živjeti na selu da bi se bavili poljoprivredom.

Gradonačelnik Krapine, Zoran Gregurović ujedno i dopredsjednik LAG-a „Zeleni bregi“ ovom prilikom zahvalio je Vladi RH i Ministarstvu poljoprivrede na prepoznavanju važnosti LAG-ova i što alociraju značajna sredstva upravo za LAG-ove koji su temelj od kud sve kreće i na terenu se najbolje zna što, gdje i kako se može pomoći. Naglasio je kako su značajna sredstva kroz natječaje usmjerena prema obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Isto tako, kroz gradove i općine za manje projekte, te očekuje da će se to nastaviti i dalje.

Kako i na koji način su im odobrena sredstva i kako su uspješno odradili projekte, kao primjer dobre prakse svoje inspirativne priče ispričali su nam poljoprivrednici, OPG-ovi, ujedno i članovi LAG-a.