05.02.2019

Natječaj za financiranje programa i projekata poljoprivrednih udruga Krapinsko- zagorske županije u 2019. godini

Predmet Javnog natječaja je podnošenje prijava za financiranje programa i projekata poljoprivrednih udruga s ciljem unapređenja poljoprivredne proizvodnje, prerade i trženja poljoprivrednih proizvoda kroz stjecanje novih znanja, promociju i trženje poljoprivrednih proizvoda i njihovih prerađevina te registraciju robnih marki.

Prihvatljivim prijaviteljima smatrati će se udruga koja udovoljava slijedećim općim uvjetima:

udruga je upisana u Registar udruga i djeluje najmanje šest mjeseci u području u kojem prijavljuje program/projekt, zaključno s danom objave Javnog natječaja;

udruga ima registrirano sjedište na području Krapinsko-zagorske županije;

udruga je upisana u Registar neprofitnih organizacija i transparentno vodi financijsko poslovanje u skladu s propisima o računovodstvu neprofitnih organizacija;

udruga je uskladila svoj statut s odredbama Zakona o udrugama, a sukladno uvidu u Registar udruga da je osoba ovlaštena za zastupanje udruge u mandatu;

udruga je ispunila ugovorene obveze preuzete temeljem prijašnjih ugovora o dodjeli sredstava prema Krapinsko-zagorskoj županiji te svim drugim davateljima financijskih sredstava iz javnih izvora;

udruga ispunjava obveze plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i plaćanja poreza te drugih davanja prema državnom proračunu i proračunima jedinica lokalne samouprave;

protiv osobe ovlaštene za zastupanje udruge i voditelja programa ili projekta ne vodi se kazneni postupak i nisu pravomoćno osuđeni za prekršaj određen člankom 48. stavkom 2. alinejom c), odnosno pravomoćno osuđeni za počinjenje kaznenog djela određenog člankom 48. stavkom 2. alinejom d) Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (Narodne novine, broj 26/15.);

udruga ima općim aktom uspostavljen model dobrog financijskog upravljanja i kontrole te način sprječavanja sukoba interesa pri raspolaganju javnim sredstvima, prikladan način javnog objavljivanja programskog i financijskog izvještaja o radu za proteklu godinu (na mrežnim stranicama udruge ili drugi odgovarajući način), odgovarajuće organizacijske kapacitete i ljudske resurse za provedbu programa ili projekta;

udruga ima usvojen Financijski plan i Program rada udruge za 2019. godinu;

udruga je osigurala organizacijske, ljudske, prostorne i djelomično financijske resurse za obavljanje djelatnosti sukladno Financijskom planu i Programu rada udruge;

udruga nije u stečajnom postupku, postupku gašenja, postupku prisilne naplate ili u postupku likvidacije.

Prihvatljive aktivnosti su:

a) Organiziranje i sudjelovanje na tečajevima i osposobljavanjima za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom, preradom te stavljanjem poljoprivrednih proizvoda na tržište,

b) Posjet oglednim proizvođačima ili prerađivačima poljoprivrednih proizvoda koji u proizvodnji i preradi poljoprivrednih proizvoda primjenjuju uspješne tehnologije i znanja s ciljem povećanja prinosa i kvalitete svojih proizvoda,

c) Organizacija i sudjelovanje na izložbama i sajmovima,

d) Registracija robnih marki,

e) Promocija poljoprivrednih proizvoda.

Porez na dodanu vrijednost (PDV) nije prihvatljiv za financiranje kod korisnika koji je porezni obveznik upisan u registar obveznika PDV-a te ima pravo na odbitak PDV-a.

Aktivnosti moraju biti u skladu sa poljoprivrednom proizvodnjom koju vrše članovi udruge te moraju biti predviđene Programom rada udruge za 2019. godinu.

Ovim Javnim natječajem financiraju se programi/projekti čija provedba traje najviše 12 mjeseci. Početkom provedbe programa/projekta smatra se dan potpisivanja ugovora o dodjeli financijskih sredstava za provedbu programa/projekta.

Prihvatljivi za financiranje su i programi/projekti čija provedba započinje prije potpisivanja ugovora o dodjeli financijskih sredstava za provedbu programa/projekta, no najranije 1. siječnja 2019. godine. U ovom slučaju prihvatljivo razdoblje provedbe od najviše 12 mjeseci računa se od dana početka provedbe programa/projekta.

Kriteriji za odabir detaljno su opisani u Uputama za prijavitelje na Javni natječaj za financiranje programa i projekata poljoprivrednih udruga Krapinsko-zagorske županije u 2019. godini

Vrijednost natječaja:

Za financiranje programa/projekata u okviru ovog Javnog natječaja raspoloživ je iznos od 200.000,00 kuna. Potpora se dodjeljuje u obliku bespovratnih financijskih sredstava za provođenje prihvatljivih aktivnosti navedenih u prijavi na Javni natječaj.

Visina potpore po korisniku iznosi do 30.000,00 kuna, a maksimalno do 75% od ukupno prihvatljivih aktivnosti.

Rok za podnošenje prijava projekta i programa je 30 dana od dana objave Javnog natječaja, a istječe 25. veljače 2019. godine.

Informativna radionica u svezi Javnog natječaja za financiranje programa i projekata poljoprivrednih udruga KZŽ u 2019. godini biti će održana u utorak 12. veljače 2019. godine u 17:00 sati u Velikoj galeriji Grada Zaboka, Zivtov trg 10, (II kat) u Zaboku.