11.10.2018

Lokalna akcijska grupa „Zeleni bregi“ sudjelovala je od 03. do 05. listopada na trodnevnoj radionici čiji je domaćin Lokalna akcijska grupa „Marinianis“ Slatina  koja je 3. listopada službeno otvorena na Višnjici, a kojoj su uz brojne predstavnike LAG-ova i druge goste, nazočili župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, načelnik Općine Sopje Berislav Androš i načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević koji je u funkciji predsjednika LAG-a “Marinianis” Slatina nazočnima izrazio riječi dobrodošlice.

Pozdravljajući goste, župan Igor Andrović naglasio je da Virovitičko-podravskoj županiji nedostaje konkurentnost malog poljoprivrednika, ali posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući upravo LAG-ovima i Razvojnoj agenciji Vidra, županija je među vodećima po povlačenju sredstava za poljoprivredu iz mjera ruralnog razvoja.

Radi se o događaju na kojem su se na Višnjici okupili predstavnici lokalnih akcijskih grupa iz cijele Hrvatske. Osim Laga-a Marinianis u organizaciju su bili uključeni Ministarstvo poljoprivrede odnosno Mreža za ruralni razvoj  i Leader mreža Hrvatske. Radionica na kojoj su se okupili predstavnici čak 51 Laga od mogućih 54 koliko ih ima u Hrvatskoj nosi ime „Zajedno do uspješnog lokalnog razvoja – analiza provedbe Mjere 19 unutar Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske“. Gosti predavači na Višnjici bili su predstavnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te samog Ministarstva poljoprivrede.
Glavne teme radionica bile su natječaji za nekoliko tipova operacije, temeljni uvjeti prihvatljivosti, prihvatljivi troškovi i kriteriji odabira te dosadašnja iskustva u provedbi nacionalnih natječaja.
Također, više od stotinjak sudionika radionice domaćini su odveli u terenski obilazak Slatine i okolice kako bi se pobliže upoznali s primjerima dobre prakse u provedbi razvojnih projekata, a posjetili su Zavičajni muzej Slatina, Vinariju Stari podrum u Slatini, Rupnicu u Parku prirode Papuk, Dravsku priču u Noskovcima, Jankovac.

Ispred LAG-a „Zeleni bregi“ na radionici su sudjelovali Tomislav Lež, voditelj LAG-a, Valentino Novosel, voditelj glavnog ureda LAG-a i Lea Ban , administrativna stručna suradnica.